Különleges egységek

Rohamcsapat kiképzésen

A rohamcsapatok kiképzése több fázisban zajlott. Az emberek kiválogatása már eleve olyan szempontok szerint zajlott, hogy a csapat katonái alkalmasak legyenek bonyolult műveletek elvégzésére nehéz harci körülmények között. A speciális rohamkiképzésben sokféle készséget gyakoroltak. Ezek közül legfontosabb talán a kézigránát dobás és a közelharc gyakorlása volt. Ugyanilyen fontos volt a fegyverismeret, hiszen a rohamcsapat bevetése során gyakran a zsákmányolt fegyvereket is használta, főleg, ha elfoglalt ellenséges lövészárkot kellett megfordítani, hogy az ellenkező irányba nézzen.

De az alapkiképzésen túl a vállalkozásokat minden esetben gondos tervezés előzte meg, és az akciók részleteit előre kidolgozták. Nagyobb vállalkozások előtt pedig főpróbát is tartottak. Így történt ez a Magyaros tető elfoglalására indított rohamvállalkozás esetében is. Az akció helyszínétől távolabb az ellenséges vonalak mását éles lőszer felhasználásával rohamozták meg a rohamisták.

Az akció közben készült képek jórészt a gyakorlaton készülhettek, nem éles helyzetben. Az itt leközölt kép is ilyen lehet. Itt három raj a megindulási pontnál éppen elhagyja a saját lövészárkot, és a drótakadályokon keresztül tör előre az ellenséges vonalak felé.

A bejegyzéshez csatolt jelvény a 10. honvéd gyalogezred katonáit ábrázolja a Magyaros elleni támadást megelőző gyakorlaton, Csíkzsögödön. A fotó a köves terepre való tekintettel inkább a Karszt-fennsíkra enged következtetni. Itt is biztosan gyakorlatoztak a rohamcsapatok.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x