Csaták

Punta Corbin

A jelvények között van egy, amely felirata szerint a Doberdót ábrázolja. A név mint tudjuk, főként a Doberdob-tóról elnevezett Karszt-fennsíkra vonatkozik. Tágabb értelemben azonban az egész olasz frontot is értették alatta. Ez tükröződik vissza a jelvényen. Hiszen a Karszt-fennsíkon nem voltak kötélhágcsóval megmászható hegyek. Annál inkább az Isonzó felső folyásánál és még inkább Tirolban. A bejegyzéshez felhasznált fotó is valahol ott készülhetett, nyilván mászó gyakorlat közben.

A magyar nyelvű ezredekből elsősorban a kikülönített zászlóaljak kerültek magashegyi viszonyok közé. Emellett alkalmanként, például az 1916-os dél-tiroli offenzíva alkalmával is sok ezredet átvezényeltek a keleti frontról. Ilyenkor kerülhettek ezek az egységek is magas hegyi viszonyok közé. Egy ilyen akciót örökít meg a 24. vadász zászlóalj történetét leíró kötet.

Mint ismert, ez a támadás az olasz „Hétközség” fennsík elfoglalása után próbált kijutni az olasz alföldre. Ezt a területet erődrendszer védte, amelyek elfoglalása nélkül nem volt lehetséges az előretörés. Az erődök a támadásra leginkább alkalmas völgyeket pásztázták. A 24-es vadászok a támadás során feladatul kapták a Punta Corbin erőd megtámadását és leküzdését. Az erőd elfoglalása illetve az ott magasodó Monte Barco és Monte Cenigo hegyek megszállása nélkül a támadók nem juthattak Arsiero városka közelébe. Május 23-án értek az erőd közelébe. A mély szurdokvölgyekkel szabdalt terepen a gerinceken való haladást az olasz védelem tüze akadályozta. Ezért a zászlóalj tiszti kara úgy döntött, hogy a szurdokvölgy falát megmászva váratlan irányból közelítik meg az erődöt.

A váratlan támadás komoly kockázatot is jelentett. A nehéz terepen mászó vadászokat a fennsík tetejéről mesterlövészek könnyen leszedhették. Ezért a mászásra és támadásra éjszaka vállalkoztak, ami pedig a feljutást nehezítette meg. Hozzá kell tenni ehhez, hogy a 24-es vadászok kaptak magashegyi kiképzést, és megfelelő felszerelésük is volt a mászáshoz. Végül május 29-én hajnalban egy századnyi vadász kötélbiztosítással megmászta a szurdokfalat. A reggeli órákban egy további vadász-század követte őket. Az erőd közelébe jutott vadászok végül 13 órakor indították el támadásukat. Előbb lerohanták az olasz tábori őrsöket. Ezek nem tudták az erőd legénységét figyelmeztetni a váratlan veszélyre.

Az erőd előtt felállított akadályrendszerhez érve vették észre a támadók, hogy az olaszok elkezdték az erőd kiürítését. A páncéltornyok lövegeit már kiszerelték, és zajlott a hadianyag elszállítása. Az akadályrendszeren fenntartott átjárót megtalálták a vadászok, így gyorsan az erőd területén belülre kerültek leküzdve a gyér olasz biztosítást. A vakmerő akció eredményeként a támadóknak sikerült elfogniuk az olasz utóvéd csapatokat. Jelentős mennyiségű hadianyagot is zsákmányoltak.

A mászó katonákat ábrázoló jelvény mellett természetesen ide kívánkozik még a 24-es vadászok jelvénye is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x