Körutazás a Monarchiában

Kremsier (Kromeriz) 2.

A morvaországi 3. gyalogezred kádere és 4. zászlóalja Kremsier városában települt. Legénysége morvákból és kisebb arányban németekből állt. Az ezred egyik képeslapján a kádernek otthont adó város városközpontja, illetve annak sziluettje látható. A körvonalak alapján a város három nagyobb és nevezetesebb épülettömbjét lehet felismerni. Bal kéz felől az első kettős tornyos épület Szent Móric gótikus temploma. Középen az egy tornyú Mária Mennybemenetele templom barokk stílusban épült. Harmadik inkább már jobbra a Keresztelő Szent János templom kerek kupolás tömbje.

Kremsier városáról „Morvaország Athénjéről” korábban már írtam itt. Ebben a bejegyzésben inkább a három látványosságról osztok meg néhány információt. Természetesen nem véletlen, hogy a város látképében három magas templomé a főszerep. Kremsier az Olmützi érsekség fontos egyházi központja volt, érseki palotával. A gótikus Szent Móric templom a legrégibb a három közül, 1256 után építtette az olmützi püspök. A várost 1643-ban a harmincéves háború során svéd csapatok felégették, ez a templom megmaradt a régi városmagból. Az újjáépítést ismét az olmützi püspökség irányította, és barokk épületek sora épült fel ekkor. Ezek az épületek határozzák meg a mai városképet is. Így barokk stílusú a másik két templom is. Mária Mennybemenetele templom volt a legrégebbi templom a városban, de annak csak a tornya maradt meg a város pusztulása után. Mellette a barokk templomteret az 1700-as évek első felében építették. A kerek kupolás Keresztelő Szent János templom csak ezt követően épült fel.

A bejegyzéshez mellékelt képeslap a város látképét dél-nyugati irányból mutatja. A rend kedvéért mellékelem az ezred zászlójelvényét is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x