Loading...
Körutazás a Monarchiában

Kassa, hadtestparancsnokság

Kassa Felső-Magyarország keleti felének legjelentősebb városa volt már a 16. században is. Katonai jelentősége is kiemelkedő volt, amit a Monarchia kései időszakáig megőrzött. Így a város a katonai közigazgatás egyik központjává vált. Itt székelt az osztrák-magyar haderő VI. hadtestének parancsnoksága.

A hadtestparancsnokság szecessziós épületét 1909-ben építették a főutca északi végében. A hatalmas, három szintes épület 8800 m2 alapterületű, 300 helyiséget tartalmaz. Az épület Kassa városával együtt a frissen létrehozott Csehszlovákia területére került a Monarchia összeomlása után. Ma a városi múzeum igazgatósága és kormányhivatal működik benne.

A kassai hadtest szép jelvénye korábban már szerepelt az egyik bejegyzésben itt. Parancsnoka után Arz-hadtestnek is hívták, ahogyan ez a jelvény feliratán is szerepel. A hadtest az orosz front fennállása idején végig keleten harcolt. Előbb a 4. hadseregben Galíciában, majd a 7. hadseregben. A gorlicei áttörés idején a német 11. hadseregbe osztották be, az áttörést végrehajtó főerőhöz. 1916 nyarán az osztrák-magyar 7. hadsereg megrendülésekor a német déli hadsereg része lett. A front stabilizálódása után az 1. hadseregben harcoltak tovább. 1918 januárjában kerültek az olasz frontra, Tirolba, a 11. hadsereghez.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x