Loading...
Iskolajelvények

Kispesti állami polgári fiúiskola

Kispest mezőgazdasági tevékenységet folytató kisközségként létezett az 1870-es évekig. A pesti agglomerációba az 1870-es években került, amikor az itteni nem túl termékeny földeket 1871-ben felparcellázták. Városi rangra 1922-ben emelkedett. Az 1880-as és 90-es években sorra nyíltak a község intézményei: bankfiók, fürdő, községháza tűzfigyelő toronnyal. Pest közelben fekvő iparüzemei bőségesen kínáltak munkalehetőséget, a település lélekszáma folyamatosan emelkedett. 1890-ben 4500 lakosa volt, a századfordulón már 15000, 1920-ban 51000.

1908-ban pályázatot írtak ki egy állami munkástelep tervezésére. A következő évtől fokozatosan felépült a Wekerle-telep, egy komplett városrész, megfelelő kiszolgáló intézményekkel. Ezek egyike volt a polgári fiúiskola. A fejlesztés 1930-ban készült el a telep utolsó jelentősebb épülete a katolikus templom. A községi polgári fiúiskola első értesítője 1911-2-es tanévből származik, ez lehetett az iskola alapításának időpontja. Szintén az értesítőkből lehet látni, hogy a II. Rákóczi Ferenc Fiúiskola nevet az intézmény 1938 és 1948 között viselte. A bejegyzésben bemutatott szép iskolajelvény tehát mindenképpen 1938 utáni. Azon a fő motívum természetesen a „Nagyságos Fejedelem” családi címere.

Az iskola épülete a korabeli leírások szerint a Piac tér mögött volt. A korabeli képeslap talán ezért mutatja az épületet egyedül álló építményként. A leírás szerint a Wekerle-telep épületeinek folytatása lehetne stílusát tekintve. Ma a Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum működik az épületben. Mint látható, az épület tökéletes karban, eredeti formájában található ma is, és a közoktatást szolgálja. Helyi műemléki védelemben részesül. Mai címe Kossuth tér 11-12.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x