Loading...
Viselési fotók

Isonzó hadsereg + 15. hegyi dandár

Az Isonzó-hadsereg jelvényét már többször is láthattuk a bejegyzések között. Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb jelvény volt a Nagy Háború folyamán. A ma is fellelhető példányok száma alapján ítélve több tízezer példányt gyárthatott le belőle a bécsi Hermann cég 1917 és 1918 folyamán (ekkor nevezték el a korábbi 5. hadsereget Isonzó-hadseregnek). Vélhetőleg kapacitásait nagyjából ez a jelvény lekötötte, hiszen nem nagyon ismerünk más jelvényt ettől a gyártótól.

Az ismételt tárgyalást nem csak a nagy darabszám indokolja, bár a gyakori megjelenés fotókon, képeslapokon ezzel is összefüggött. Most egy szép viselési fotót mutatok be, ahol három jelvényt is látunk a tábori sapkán. A kép 1918-as dátumozású, tehát az Isonzó-hadsereg jelvénye lehet a legfrisebb jelvény a három közül. Ott van viszont a „Balkanstreitkräfte” jelvény is, az uralkodó portréjával. A hadsereg 1915 közepéig a balkáni hadszintéren harcolt. Onnan vezényelték át az olasz frontra.

A harmadik jelvény egy gyopár. Nehezen kivehető, hogy a gyopár jobb alsó részén milyen kiegészítő táblácska van felrögzítve. Ezt a gyopár alapot ugyanis többféle jelvény készítéséhez is használták. Én úgy látom, mintha a 15. hegyi dandár pajzs alakú kiegészítője lenne ott, de ebben nem vagyok biztos. Minden esetre mutatom, mire gondolok.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x