Viselési fotók

10. tábori vadász zászlóalj

Kisebb talányt okoztak számomra egy ideig a vadász kis kürtök. A tábori vadász zászlóaljak jelvényei között nagyon gyakoriak ezek. Tudni kell, hogy az ünnepi egyenruházathoz vadász kalap tartozott, aminek a bal oldalán egy tollbokréta alatt egy nagyobb méretű, 5-6 cm-es számozott kürt is a tartozéka volt. Ennek a számozott kürtnek a kicsinyített változatáról van most szó. Ezt nem a díszes kalapra, hanem inkább a tábori sapkára lehetett feltűzni. Van is néhány olyan jelvény, amelyiknek a hátsó oldalán jancsiszöghöz hasonló kétfelé kihajlítható rögzítő klamni látható. Ezeket a sapka puha szövet anyagába be lehetett szúrni, majd a másik oldalon elhajlítani.

A zavart az okozta, hogy a legtöbb fennmaradt számozott kiskürt hátán nem a kettéhajló klamni rögzítés van, hanem egybefüggő fül. Ezen a fülön valamilyen szalagot vagy szíjat lehet esetleg átfűzni, de ilyesmi nincsen a tábori sapkákon. De akkor hová és hogyan rögzítették ezeket a jelvényeket? A megoldást elárulja ez a viselési fotó. A tiszti sapka (babmérő) elején látható zsinórdíszt fejthették fel és vezették át a jelvény hátán lévő fülön.

Ezek szerint a sok-sok füles kis kürt mind tiszti babmérőket díszített? Aligha! Tízből 7-8 darab ilyen, és csak 2-3 darab a széthajthatós „legénységi” változat. Árulkodó az is, hogy ezek a kis füles kürtök általában rendkívül szép állapotban maradtak fenn. Jó, a tiszti kimenő egyenruhát nem nagyon lepte a lövészárok sara, mégis ezek jó része használatlannak tűnik. További furcsaság, hogy ugyanilyen kis kürtök a magyar utódállam katonai fejfedőin is felbukkan. A magyar határvadászok az 1940-es években is hordtak ilyet, szintén a tiszti csákóra tűzve. Arra gondolok, hogy nagy mennyiségű jelvény maradhatott fenn a készítők raktárában. Sokkal többet gyártottak le belőle, mint amennyit a vadász zászlóaljak néhány tucat tisztje megvett. Ne feledjük, hogy a jelvényeken egyedi számozás van!

A képen Karl von dem Bussche-Ippenburg őrnagy látható, aki 1915 júliusától volt a zászlóalj parancsnoka. A 10-es Kopal-Jägerekről továbbiak itt olvashatók.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x