Loading...
Sapkajelvényes lapok

IR 87 Mt San Gabriele

A 87. gyalogezred a mai Szlovénia területéről kapta a legénységét. Kádere Cilliben volt (ma Celje), parancsnoksága és zászlóaljai Polában. Az ezred a békében a kikötő védelmét biztosította, de a Nagy Háború kitörése után hamar az orosz majd az olasz fronton került bevetésre a III. hadtest keretében.

A Mt San Gabrielen álló katona képe az 1917-es hadi helyzetet mutatja be. Ekkor az olasz támadások eredményeként Görz városát a Monarchia már feladta. Ugyanígy a várossal szemben az Isonzo jobb partján lévő hídfőt is. Az olasz támadások ekkor már az Isonzo also folyása mentén elfoglalt állások kiszélesítésére és lehetőleg a front áttörésére irányultak. A támadások középpontjában a Mt San Gabriele hegy állott, amelyet három irányból is támadtak az olasz csapatok. A hegy védelme különösen nehéz és sok áldozattal járó küzdelem volt. Erről korábban itt írtam.

A 87-es gyalogezred is részt vet 1917 nyarán a hegy védelmében. A jelvény ennek állít emléket. Jobbra lent a völgyben a Salcanoi viadukt már romos. A görzi hídfőt feladó osztrák-magyar csapatok 1916-ban felrobbantották. A központi alak, a 87-es baka a védelemben sűrűn használt kézigránátokkal felszerelve várja az olasz támadást.

Ugyanez a jelvény díszíti az ezred levelező lapját is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x