Sapkajelvényes lapok

IR 1

A Császár-ezred. Általában az egyes számmal jelölt egységeket (gyalogezred, huszárezred, stb) az uralkodóról nevezték el, illetve az uralkodó volt az ezred tulajdonosa. Így volt ez az 1. közös gyalogezred esetében is. Ezt mutatja a nyitóképen látható sapkajelvény, amelyen 1. Ferenc József patrióta portréja mellé vésték az ezredszámot. Ilyen vésések más jelvényeken is előfordultak. Pl. II. Vilmos császár portréja mellé az IR 34 vésés került. Ezek a jelvények nem egyedi készítések voltak, nagy példányszámban állították elő ezeket is.

Az 1. gyalogezred Sziléziában volt otthon, parancsnoksága Troppau városában. A legénység túlnyomóan német anyanyelvűekből állt. 15 % volt cseh. 1715-ben alapították, birodalmi német gyalogezredként. a Nagy Háború idejéig részt vett minden jelentősebb fegyveres konfliktusban, ahol Ausztria hadat viselt. A bejegyzésben látható levélzáró 1866 június 27-ét említi Trautenau helynévvel. Az egyetlen csata, melyet az osztrákok nyertek a porosz-osztrák háborúban. Nem találtam közvetlen említést, de minden bizonnyal az ezred itt kitüntette magát, és ez lett az ezred emléknapja.

A Nagy Háborúban az I. hadtestbe tartoztak az 5. hadosztály részeként. Az orosz fronton hol a 7. hadsereghez, hol a 3. hadsereghez tartozott a hadosztály. 1918 nyarán kerültek az olasz frontra, a Dolomitokba.

Az ezred rokkantjait és árváit támogató segélyalap sapkajelvényét is bemutatom.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x