Körutazás a Monarchiában

Hadi kiállítás 1916 Praterstern

Egy évvel ezelőtt volt az oldal témája az 1917-es bécsi hadikiállítás. Ennek jelvényén a Prater óriáskereke volt látható, és középen a kiállítás bejárati épülete. A monarchiás sapkajelvényekkel behatóbban foglalkozó olvasónak talán feltűnt, hogy az 1916-os kiállítás jelvényét nem foglaltam bele abba a bejegyzésbe. Ennek a jelvényén a bejárati épület látható, óriáskerék nélkül. Nos, erre a jelvényre most kerül sor. Azért most, mert internetes búvárkodással sikerült végre olyan fotókat találnom, amelyek alapján pontosan meg lehet határozni az épület helyét. Mert hogy időközben azt már lebontották.

A kulcs a Praterstern közlekedési csomópont volt. Ennek északkeleti szélén állt ugyanis az épület. A Pratersternbe vezető hét fő útvonal már az 1700-as években kialakult, tehát a csomópont a város szélén innentől létezett. A vasútépítések ezt a teret sem kerülték el. A tér észak-nyugati végében épült fel az Északi-pályaudvar (Nordbahnhof), a város legnagyobb forgalmú vasúti csomópontja, amely a Csehországból és Galíciából érkező vasúti forgalom bécsi végpontja volt. A pályaudvart és a teret a 2. világháborúban porig bombázták, lehet, hogy a hadikiállítás épülete is ekkor ment tönkre. A vasút a Praterstern oldalában emelt pályán közlekedett. Ez azért fontos, mert a fellelt képeken a Prater jellegzetes építményeit a vasúti pálya magasságából fényképezték, mert onnan jó rálátás nyílt.

Innen készült már a legkorábbi, 1917-es kép is, amelyen jobb oldalon a kiállítási pavilon falai látszanak. Ezt a képet találtam meg előbb, ez adott lendületet a további kutakodásnak.

A térről 1919-ben készült légi felvételen jól látható a tér elrendezése, jobb alsó sarkában a hadikiállítás épületével. A tér előtt fut az emelt pályás vasút a jobb felső sarokban látható állomásépületbe.

A térről készült mai fotó abba az irányba tekint, ahol annak idején a hadikiállítás területe lehetett. Ez a tér közepén létesített tömegközlekedési csomópont épülete mögött, a kép közepén látható fás-parkos rész.

A teljesség kedvéért bemutatom az 1916-os hadikiállítás plakátját is, amelyen ugyancsak a bejárati épület látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x