Loading...
Viselési fotók

51. hadosztály rohamcsapat

Az 51. hadosztályt 1914-15 telén állította fel a Monarchia. Állományába a Przemyslben fogságba esett 23. honvéd hadosztály pótlásai kerültek, az Alföld dél-keleti részéről. A 23. hadosztályt később sem szervezték újjá, az 51. hadosztály viszont fennmaradt a háború végéig. Az orosz fronton, majd Erdélyben került bevetésre. Legismertebb fegyverténye a hadosztálynak a románok felett aratott győzelmek sorozata Dél-Erdélyben.

A gyaloghadosztályokban elit csapatokat szerveztek, amelyek a rohamok előkészítésében, fogolyszerzésben, ellenséges támpontok felszámolásában vettek részt. Válogatott katonákból szervezett zászlóalj erejű csapatok voltak ezek. A hadosztályok négy gyalogezredéből egy-egy századnyi legénység került ebbe az egységbe. Különleges feladataikra külön kiképzést kaptak, jól értettek az ellenséges fegyverzet használatához is például. Fizikai képességeik, erőnlétük is átlag feletti volt.

A különítményeket rohamcsapatnak (Sturmtruppe) nevezték. Különlegességük okán a legtöbbnek saját jelvénye is volt. Ilyen jelvény az itt bemutatásra kerülő is, az 51. rohamzázlóalj jelvénye. A gránátdobó rohamkatona kezét a lepelbe burkolózó Halál irányítja. Az egyik legjobb rohamjelvény ez. Nem véletlnül keresik a gyűjtők. Sajnos, ezt a jelvényt is hamisítják. Az eredetihez hasonló, de attól két apró részletben eltérő másolatok készültek.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x