Körutazás a Monarchiában

Sveta Maria

Régi álmom volt ezt a fantasztikusan szép kék árnyalatú zománcos jelvényt megszerezni. Amikor sikerült, szokás szerint tudni szerettem volna, hogy mi látható a jelvényen és mire vonatkozik a felirat. Évekig nem jártam sikerrel. De ahogy szaporodik a felhőbe vitt adat- és ismeret állomány, egyre jobb esélyekkel lehet nyomozni régen félbehagyott témákat is. Így a Sveta Maria jelvény kérdéseit is.

A hegy, a szlovénnek hangzó név mindig is az Isonzó front felé terelte a figyelmemet. Még a papíralapú világban beszereztem egy korabeli, részletes térképet, amit órákon, napokon át tanulmányoztam, de nem találtam rajta a Sveta Maria feliratot. A ligetes domboldal leginkább az Isonzó Görz és Tolmein közötti szakaszára utalt. Északabbra már a magashegyi terep (Krn), délre meg a síkabb Karszt nem illett a képbe.

A Nagy Háború blogon többször is szerepelt a visszaemlékezésekben a Sveta Maria név, de sajnos a visszaemlékezők nem ezen a terepszakaszon voltak, csak emlegették a nevet, hogy onnan húzódott a front az Isonzó melletti hegygerincekre fel. Egyre jobban szűkült a kutatás a Tolmein környéki hídfőre. Néhány napja aztán megjött az áttörés, mert megtaláltam a neten a nyitó oldalon látható képet. A felirat szerint az előtérben jobbra a Sveta Maria látható.

De mi a Sveta Maria? A domb vagy a rajta álló templom? Térképemen sehol nem volt ilyen név, és a gugli különféle térképeit is hiába böngésztem a mai földrajzi nevek között sem volt meg. Ekkor megint csak a jó öreg papíralapú forrásokhoz fordultam. Igyekeztem olyan gyalogezredet találni, amely a hídfőben harcolt. A terepszakaszt a 15. hegyi dandár tartotta megszállva. Ennek egyik zászlóalja volt a II/34-es. Végre, a 34-es ezredtörténetben megtaláltam a szükséges információt: a zászlóalj az Isonzó hídjától indulva, a kiürített Woltschach mellett elhaladva a hídfőben található két magaslat oldalában foglalt el védőállást.

A mellékelt térképrészlet a kötetből származik. Fent az Isonzó hidat jelöltem be, jobbra lent St Luzia település látható, ahol szintén volt egy híd. Balra a síkságot szegélyező hegyvonulaton voltak az olasz állások. Középen látjuk a Sveta Maria nevet. A kötet szerint ez a hegyen álló kis templomot jelölte, de róla nevezték el az egész magaslatot is.

A fotó és a modern kép is a hídfőben délebbre álló, magasabb hegy tetejéről készült. Északi irányban előbb a Sveta Maria hegy és a templom látszik (Sveta Maria na Mengore). Mögötte folyik az Isonzó, aelynek a túlsó partján már a nagyobb hegyek indulnak: a Vodil, a sokat ostromolt Mrzli Vrh, majd a Sleme nyereg fölött a Krn tömb következik.

A leírások szerint a hídfő ellen főleg csak tűzérségi tevékenység folyt, a nagy gyalogtámadások a Krn környékére összpontosultak. Az 1917-es nagy ellentámadás viszont a hídfőből indult ki.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x