Viselési fotók

Frontdivat

Talán senkinek sem mondok újat azzal, hogy megállapítom: a férfiak is tudnak nagyon hiúak lenni. Szeretnek szépen, divatosan öltözködni, komoly, fontoskodó képpel fotózkodni, pózolni. Érdekes ez: aki parasztosan lép el egy díszegység előtt, az nevetség tárgya lesz. De aki pöffeszkedik a semmi előtt, az szintúgy. Legalábbis az utókor szemlélője számára.

Ez a viselési fotó számomra kicsit ezt az utóbbit idézi fel. A fiatal hadnagy neve előtt a büszke dr. rövidítés (nyilván jogi doktor), a beállított hősi, de egyben nagyon entellektüel póz, a zubbony gallérjára szabályellenesen, de divatosan kihajlított garbó, mind ezt juttatja az eszembe. Bal karját a kép alján feltűnően előre tolt tiszti kardbojttal díszített bajonetten tartja. Kezében dekorációként a sapka, úgy beállítva, hogy rajta a jelvény jól látható (szerencsére!).

A fotográfusok azt mondják, hogy ebben az időben, de főleg a Nagy Háború előtt a fényképeszkedés ritka és ünnepi alkalom volt. Ezért aztán a fotóalanyok általában megilletődött, komoly képpel állnak vagy ülnek a képeken, díszeletháttér előtt, beállított pózokban. Ez a kép is ilyen. Ezek szerint a doktor úrnak is némi stresszt okozott a fényképeszkedés. A képet egyébként Marburgban készítették, az Isonzó-hadsereg mögöttes területén. A sapkajelvény is a jól ismert hadseregjelvény

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x