Háborús propaganda

Durchhalten!

Magyar nyelven „Kitartás!”, szólt a felszólítás 1914/15 telén, amikor a Kárpátokban nagy nehézségek árán sikerült feltartóztatni az orosz offenzívát. Ez a katonai siker százezres nagyságrendű veszteséget jelentett a frontszakaszra vezényelt csapatoknál. Több egységet (mint például a 3. honvéd gyalogezredet) újjá kellett szervezni 1915 elején, miután a 4-5 ezer fős harcos létszám néhány száznyi puskalétszámra zsugorodott. Ezen az áron is muszáj volt kitartani, hiszen a Kárpátokon átkelve az orosz támadás a Magyar Alföldön folytatódhatott volna tovább, akár Budapestet is fenyegetve. Kevéssé ismert tény, hogy erre a fenyegetésre a Monarchia hadvezetése számított is, megindult Budapest körkörös védvonalainak a kiépítése. Mai napig látható néhány betonbunker még ebből az időből.

A Kárpáti csatát végül nagyon nehezen, de sikerült megnyerni. Ezt a sikert a propaganda eszközeivel igyekeztek kihasználni a szövetségesek. A bejegyzésben bemutatott képeslap szövege is tartalmazza a kitartásra buzdító szöveget: „Édes hazánk, nyugodt lehetsz: kitartunk!” A mellékelt jelvény a szövetségesek címerei fölött szintén ezt a feliratot tartalmazza.

Más jelvényeken is megjelenik a „Kitartás!” vagy „Kitartunk!” felirat. Ilyen a 15. Landsturm ezredé is, a pipás népfelkelő portréjával. Ezen is olvasható: Kitartunk! (Wir halten durch!).

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x