Háborús propaganda

Bukarest elfoglalása

A Nagy Háború harmadik évében a kivérzett Monarchia ellen végre Románia is elszánta magát a támadásra. A késlekedésnek sok katonai és diplomáciai oka volt, de amint azt a támadás eredménytelensége mutatja, indokolt volt az óvatosság. Az augusztus végén indult támadást a központi hatalmak feltartóztatták és a támadókat olyannyira visszavetették, hogy december elején a román fővárost is ki kellett üríteni. A románok hatalmas veszteségeket szenvedtek el. Rommá vert hadseregük maradványa orosz felügyelet mellett és francia hadianyagok felhasználásával Moldva megmaradt részein szerveződött újjá. A hadi eseményekről itt lehet bővebben olvasni.

A nagy győzelmet természetesen igyekezett a Monarchia arra is kiaknázni, hogy a fáradó, fásuló lakosságot és katonákat ezzel lelkesítse. A győzelemnek nagy propaganda értéke volt. Ez látszik azon, hogy meglehetősen sok propaganda jelvény készült kifejezetten ennek a hadjáratnak az alkalmából. Ezek egyike az Erdély bércei közül előtörő tigrist mutatja, amint mancsát éppen ráteszi az ellenség fővárosára, Bukarestre.

Bukarest elfoglalásában mind a négy szövetséges hatalom szerepet vállalt. A városban készült kiváló fotóanyag képein a német és osztrák-magyar katonákon kívül helyenként török katonák is felbukkannak. A hadjárat vezetője August von Mackensen tábornagy volt, aki szintén sok képen szerepel, amint szemlézi a győztes hadakat. A csatolt képen is ő látható Bukarest egyik utcáján.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x