Viselési fotók

310. honvéd gyalogezred

Az 1914-15-ös téli kárpáti csata megtizedelte a Monarchia ezredeit. Ráadásul az elhúzódó két frontos háború áthúzta a korábbi haditervek számításait. Sokkal több katonaságra, több gyalogezredre volt szükség a megfelelő védelemhez, támadó hadműveletekről nem is beszélve. Ezért a télen frontra érkező pótlásokat, menetezredeket ahol lehetett újonnan alakult ezredekké formálták. 1915 kora tavaszán így jött létre a 309. és 310. honvéd gyalogezred. Mindkét ezred fokozatosan fejlődött fel teljes hadilétszámra, három zászlóaljjal. A két ezred együtt a 129. honvéd gyalogdandárt alkotta.

Külön érdekesség, hogy a békebeli számozást, amely 32-ig tartott, a 33. és 34. honvéd ezredekig folytatták csak. 35. ezred már nem alakult, ehelyett a számozás 300-ra ugrott. Tehát nincsen szó arról, hogy szépen sorban 300-ig ért a számozás és ilyen sok gyalogezred létezhetett volna. A Monarchiának valamennyi gyalogos csapatnemét (népfelkelőket is) figyelembe véve sem volt 300 gyalogezrede. A 300-as számozású ezredeknek is volt káderük, kiegészítési parancsnokságuk a hátországban, annak ellenére, hogy ezeknek az ezredeknek a legénysége már teljesen vegyes volt származási helyüket illetően.

A viselési fotón középen álló alezredes és tőle jobbra a százados feltehetőleg a dandárparancsnokság látogatói lehetnek a 310-esek állásaiban. Erre abból következtetek, hogy a százados sapkáján középen a 309-es ezred jelvénye látható, zubbonyzsebén a 310-es. A jobbra mellette álló köpenyes tiszt sapkáján a 310-es jelvény látható. Ő feltehetőleg a dandártól érkező tiszteket fogadta. A 310-es jelvény a rohamozó honvéd képével nagyon szépen sikerült darab. Többféle anyagváltozata is készült. A kép 1917 tavaszán készülhetett. Az alezredes még viseli a Ferenc József halálakor lerendelt gyász-szalagot bal felkarján.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x