Sapkajelvényes lapok

Görz tüzérsége

1915-16-ban az olasz fronton a legsúlyosabb harcok Görz város birtokáért, és az ott létesített osztrák-magyar hídfő megtartásáért vagy felszámolásáért folytak. A várostól délre fekvő Karszt-fennsík (a Doberdó) védelme is azért volt nagyon fontos, hogy a várost ne lehessen ebből az irányból megkerülni. Mivel itt a terepviszonyok megengedték a tömegrohamokat, az olasz hadvezetés a legnagyobb erőfeszítést ennek e frontszakasz támadására tette. Természetesen, a védelem is itt volt a legerősebb. Ez annyit jelentett, hogy az itt védekezők a nagy olasz offenzívák idején sem kerültek végzetes létszámhátrányba. Visszaemlékezések szerint viszont az olaszok tüzérsége sokszoros fölényben volt.

A Monarchia tüzérségét a hadvezetés roham tempóban fejlesztette, növelte az új tüzér egységek számát, új lövegtípusokat vezetett be, de mégsem tudta az olasz fölényt lényegesen csökkenteni. Mindennek a következménye az lett, hogy az olasz tömegrohamokat nagy emberáldozatok árán sikerült visszavetni, de ellenakciókra nem maradt elég erő. A Monarchia ezen a fronton 1917 év végéig csak védekezett.

Valamilyen oknál fogva a tüzér egységekről sokkal kevesebb információ maradt az utókorra. Nincsenek utólagos kiadású ezredtörténetek, visszaemlékezések. Kevés egyéni történetet ismerünk, nyilván azért is, mert az “igazi” hőstetteket az első vonalban küzdő gyalogság hajtotta végre. Ők voltak kitéve a közelharcnak, ahol a személyes bátorság, ügyesség, szívósság látványosan megmutatkozhatott. Hegedős Károly hadnagy visszaemlékezései alapján mindez jól kirajzolódik.

Jelvények terén sem volt a tüzérség olyan jól eleresztve, mint a gyalogság. Persze, azért néhány rendkívül szép jelvényt a tüzérek sapkáján is megcsodálhattak a kortársak. Itt most egy egyszerűbb kivitelű jelvényt mutatok be. Ez a Görz környékére települt valamennyi tüzér egység számára készült jelvény. A jelvények egy részénél szokásos középkori vitéz látható rajta Görz város falai előtt. Izgalmas a kezében tartott kétkezes pallos. A háttérben azért láthatunk egy középkori mozsár ágyút is, a rend kedvéért. A szintén csak elvétve látható tüzér jelvényes lapok közül a Görz tüzérsége című jelvényről készült darab látható itt. Nem is lap ez, hanem egy boríték. Feltehetően a benne lévő írólapot is a jelvény képe díszíthette.

Végül szót érdemel a bejegyzéshez csatolt fotó is. Ezt a Görztől délre fekvő karszt-fennsíkról készítették, és a várost mutatja. A Feliratozás szerint a kép a fennsík észak-nyugati szegélyén álló Mt San Michele állásból készült. Balra látható az Isonzo folyó, rajta a görzi szükséghíddal. A város kicsit távolabb fekszik, a kép közepén. Háttérben a várost északról övező hegyek láthatóak (balról sorban: Podgora, Sabotino, Mt San Gabriele).

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x