Sapkajelvényes lapok

84. “Bolfras” gyalogezred

A 84. gyalogezredet a haderőfejlesztés keretében 1882-ben alapították a már korábban megvolt 4, 14, 49 és 59 gyalogezredek egy-egy zászlóaljából. Kiegészítési területe Wiener Neustadt és környéke lett. Az itt működő káder mellett az ezred többi zászlóalját eleinte Bécsben állomásoztatták, majd Mostarban, később Kremsben. Arthur Bolfras lovag tábornagy 1900-ban lett az ezred tulajdonosa. Attól kezdve a 84. ezred „Bolfras ezredként” volt a köztudatban.

A Nagy Háborúban a 25. hadosztályba osztva harcoltak, főként a keleti fronton. Egyik legemlékezetesebb csatájuk 1916 június 4 és 8 között Sapanównál volt. A Bruszilov-offenzívában Bukovinába betörő orosz haderő fékezésében volt az ezrednek fontos szerepe. A leírások szerint a II és VI zászlóaljak ekkor a teljes felmorzsolódásuk árán is napokra feltartóztatták az orosz gőzhengert és megakadályozták az áttörést, Lemberg elfoglalását. Június 7 lett ezért az ezred emléknapja. A 84-es hagyományőrzők honlapján olvasható tudósítás szerint az ezred a Nagy Háborúban 422 tisztet és 12070 katonát veszített.

A 84-es ezrednek sokféle emléke fennmaradt. Többféle sapkajelvénye közül talán az itt bemutatott a legsikerültebb. A Schneider fivérek készítették Bécsben. Ez a típus, valamint két másik is többféle anyagváltozatban készült (ezüstlemezből is). A Bolfras-ezred tábori lapjai az itt láthatóhoz hasonlóan színes nyomatok. A levélzáró egészíti ki a csatolt anyagot.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] a bejegyzéshez mellékelt jelvény és levélzáró is mutatja. Az ezred történetéről korábban itt már írtam. A nagy presztízsű ezred sokféle emléke közül az egyik ez a sapkajelvény. A […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x