Sapkajelvényes lapok

71. gyalogezred

Bosznia 1878-as okkupációja után a Monarchia jelentős, 40 ezer fős megszálló sereget állomásoztatott az országrészben. Erre szükség is volt, a bosnyákok nem szívesen látták az osztrák-magyar uralmat. 1881-ben elkezdődött a toborzás a Monarchia seregébe. Bár igyekeztek a muzulmán szokásokat messzemenőkig figyelembe venni, mégis, az új haderő kötöttségei ellenállást váltottak ki a regulához, törvénytisztelthez nem szokott lakosság körében.

Az ellenállás előbb a sorozás bojkottálásában nyilvánult meg. 1882 januárjában viszont már fegyveres összetűzésre is sor került. Ekkor fegyveresek megrohanták Ulok település csendőr kaszárnyáját. 30 órás ostrom után az épületet a védők feladták szabad elvonulás fejében. A tartomány dél-keleti részében más helyeken is jelentős felkelő szabadcsapatok táboroztak és zavarták a közbiztonságot.

Ebben az időben a 71. gyalogezred Hercegovinában, Mostar környékén állomásozott és a 18. hadosztályhoz, abban a 4. hegyi dandárhoz volt beosztva. Az itt állomásozó csapatok létszáma hozzávetőleg 25 ezer fő volt. A felkelők központját Zagorje települést a Monarchia hadereje 1882 februárjában több irányból megtámadta. A városból a felkelők a Neretva folyó forrásvidékére Montenegró határvidékére vonultak vissza.

A bejegyzéshez mellékelt levélzáró és képeslap a dátumozás szerint egy február 26-án lezajlott eseményt örökít meg. Ezen a napon a Hercegovinából felvonuló csapatok, benne a 71. ezred egyik zászlóalja a nagy hidegben hófúvások közepette egy hetes nehéz menet után elérték Ulokot. A zord időjárás mellett Morinje településnél ütközetre is sor került a felkelőkkel. A települést megszállva tartó több száz fős felkelő csoportot aznap déltől estig tartó összecsapásban sikerült megfutamítani. A támadó csapatok 8 halottat és 15 sebesültet veszítettek. Ulokból az utolsó fegyvereseket csak két nap múlva sikerült végleg elűzni. A Zagorje ellen indított akció sikere tekintettel a rendkívüli időjárási viszonyokra kivívta az uralkodó elismerését, amelyet a csapatokkal napi parancsban tudattak az elöljárók.

A 71. ezredről általános ismertetést egy korábbi bejegyzésben lehet olvasni itt. Ugyanitt látható az ezred egyik sapkajelvénye. Az újabb bejegyzésben most az ezred zászló jelvényét mutatom be.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x