Sapkajelvényes lapok

4. “Hoch- und Deutscmeister” Gyalogezred

Az 1696-ban alapított 4. Deutschmeister Gyalogezred a Monarchia egyik legnagyobb múlttal rendelkező gyalogos egysége volt. Nevét a Német Lovagrend nagymesterének hivatalos elnevezéséről kapta (Hoch- und Deutschmeister). Ő volt ugyanis az ezred alapítója, és később is a lovagrend mindenkori nagymestere volt az ezred tulajdonosa. Az ezred alapítása után már részt vett a törökök elleni háborúban is, például az 1697 szeptember 11-én lezajlott zentai csatában. Ezután ott volt a Monarchia minden jelentősebb háborújában. A Nagy Háborúban Bécs háziezredeként vett részt. Bécs belvárosában teret neveztek el az ezredről. 1906-ban az ezred tiszteletére egy emlékművet is felállítottak.

Az ezred jelvényének fő motívuma a Lovagrend keresztjének képe. A Lovagrend történetéről részleteket itt lehet megtudni. A jelvényen az ezred alapításának évszáma és az ezred elnevezése szerepel még.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 éve

[…] hogy a kép 1917 nyarán vagy még később készült. Sapkáján a 4. közös gyalogezred már korábban is bemutatott jelvényét hordja. Bár hivatásos katona, a háború rémségei ugyanúgy megviselték, mint a sorozott, […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x