Sapkajelvényes lapok

14. gyalogezred

A sapkajelvényeket sok ezrednél a háború után is használták a veteránok. A bajtársi szövetségeknek különösen Ausztriában volt nagy hagyománya. Az összes ismertebb gyalogezrednek, a városok házi ezredeinek volt bajtársi szövetsége, amely rendszeresen összejöveteleket tartott. Némelyik ezrednél ez a hagyomány a mai napig tart, bár már csak az egykori harcosok leszármazottai vesznek ebben részt.

Ez a hagyomány a sapkajelvények szempontjából is érdekes. Az egykori jelvényeket ugyanis a háborút követő évtizedekben utángyártották. Ezek az újabb kiadások többnyire kisebb részletekben különböznek az eredeti jelvényektől. Például egy-egy jubileumi összejövetelre kiadott darabokon szerepel az évforduló évszáma (27-es ezrednél). Máskor viszont az eltérés minimális. Például látni lehet, hogy a hátoldalon a tű nem ugyanolyan, mint a háborús darabokon (47-es ezred). Ide tartozó külön kérdés az ezredzászlók mini változatainak mibenléte. Ezek a kis zászlócskák ugyanis általában sima tűvel vannak ellátva, vagy gomblyukjelvények. Ez a felfogatás a terepen mozgó katonának nyilván nem felel meg: azonnal leesik a jelvény. Ezért úgy gondolom, hogy a kis méretű zászlók inkább szintén a bajtársi szövetségek kiadásai. Főleg a magyar ezredeknél van ebből sok.

A bejegyzésben látható jelvény a 14-es ezred eredeti, háborús jelvénye, de ennek is készült teljesen hasonló mini változata, ami esélyes, hogy a bajtársi szövetségé volt. Azért nem vagyok ebben biztos, mert a tűje beakasztós, és sok más jelvénynek is volt kisebb méretű változata még a háború alatt. A háttérkép egy olyan levelezőlap, amely a feliratozás szerint biztosan háború utáni. A bajtársi szövetség törzshelye volt Linzben a lapon szereplő kocsmában, az Arany Kútban. Ha volt törzshely, lehetett újabb kiadású ezredjelvény is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x