Sapkajelvényes lapok

38. Gyalogezred

Ezt a jelvényt sokszor rohamjelvényként emlegetik. A rohamcsapatokat válogatott legénységből alakították és különleges feladatokkal bízták meg. Fogolyszerzés, ellenséges vonalak felderítése, támadáskor az ellenség műszaki akadályainak megnyitása a támadó zöm előtt. Ilyen feladatokat láttak el a rohamkatonák. Tevékenységük fokozottan veszélyes, ügyességet jó fizikumot igényelt. A fokozott veszélyekre való tekintettel jelvényeiken sokszor szerepelt a halálfej vagy teljes csontváz. További gyakori motívum volt a rohamsisak és a kézigránát, amely más gyalogos egységektől eltérően a legfontosabb felszerelési tárgyak közé tartozott.

A 38-as gyalogezred sisak alakú jelvényén keresztben egy úgynevezett kukorica gránát látható. A rohamcsapat motívumok közül tehát kettő is szerepel. Mégsem rohamjelvénnyel van dolgounk. Ezt mutatja a két képeslap, amelyeken ez a jelvény szerepel díszítésként. Semmi más utalás nincsen rohamcsapatra. Ezek az ezred általánosan használt tábori lapjai. Ugyanígy, a 30-as években megjelent ezredtörténet borítóján is ez a jelvény látható.

Tehát nem rohamjelvénnyel van dolgunk. Ennek ellenére az egyik legjobban sikerült jelvény a 38-as. Háromféle anyagváltozatban készült, de mindháromnál az ezredszám fekete zománc festékkel színezett. Volt sima bronzlemez, ezüstözött és ezüst anyagú változat is. Az ezüst természetesen a legritkább, de a sima bronzzal is ritkábban lehet találkozni, mint az ezüstözött példányokkal. Azért fontos hangsúlyozni, hogy a szám minden esetben fekete tűzzománc, mert a hamisított darabokon az egész jelvény egyforma színű mindenütt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x