Sapkajelvényes lapok

38. gyalogezred

A 38-as kecskeméti gyalogezredről többször is volt szó ezen az oldalon oldalon (itt és itt). A bejegyzések nem csak az alakulat történetére vonatkoztak, hanem a különleges sapkajelvényre is. Azt már leírtam, hogy a rohamsisak forma ellenére ez a jelvény nem a rohamcsapat jelvénye volt. Erre utal az is, hogy az ezred történetét leíró kötet borítóját is ennek a jelvénynek a képe díszíti.

Most egy újabb apró bizonyítékot mutatok be: az ezred számára készült levélzárót. Ez szintén a sisakos jelvény képét viseli. A levélzáró bélyeg Csiszér Gábor gyűjteményéből származik. Hogy kicsit mégis összezavarjam az olvasót, a nyitó képen egy olyan képeslapot látunk, amelyet az ezred rohamszázadától írtak. A Nagy Háború elején ezeket még vadászegységnek (Jagdkommando) nevezték.

A bejegyzéshez csatolt jelvény a leggyakoribb változat, mind méret, mind szín szerint. A jelvénynek volt némileg kisebb méretű változata is, amit ezüstből készítettek. Ez a nagyobb, ezüstözött változat az ezredszám fekete tűzzománc rajta. Az ezüstözést azért kell hangsúlyozni, mert létezett olyan változat is, amely ugyanilyen méretű, tűzzománcos, de a jelvénytest a tombak alapanyag, ezüstözés nélkül.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x