Sapkajelvényes lapok

31. tarackos ezred

A legtöbb tüzér jelvény felirata a hadosztályokhoz rendelt, azok számozását felvevő ezredeket mutatja. Sokszor írtam már arról, hogy a tüzérségi egységek számozása és maguk az egységek is milyen sokszor változtak a Nagy Háború folyamán. A hadosztályokról átvett számok voltak legtovább alkalmazásban. 1916-tól volt ez rendszerben és legtöbb esetben a háború végéig fennmaradtak a hadosztályközvetlen tüzér ezredek. Ezek között voltak a tábori tarackos ezredek is.

A 31. tábori tarackos ezred a pozsonyi 31. gyaloghadosztály tüzér dandárjához tartozott. A korábbi 4. tábori tarackos ezred 1. osztályából 1916 nyarán alakult meg. Az egész háború folyamán ehhez a hadosztályhoz volt beosztva.

A tüzér csapatokról készült felvételek között ritkább a fogatolt vontatást bemutató kép. Sikerült ilyet találnom, hiszen a jelvény a művészi szempontból látványosabb, mozgalmasabb felvonulást ábrázolja. Minden lövegnek volt lövegkocsija. Ezen három tüzér ült, elől három pár ló vontatta a kocsit, amelyhez menetben szintén hozzá volt kapcsolva a löveg is. A lövegtalpon két tüzér utazott. Ezt a vontatmányt kísérte a felszerelést és muníciót szállító több „országos jármű” (szekér). A mellékelt fotón ez is jól látható.

A fotót és a jelvényt az ezred bélyegzőjével ellátott tábori levelező lap egészíti ki.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x