Különleges egységek

Fényszóró csapat fegyvernemi jelzése

Széplaki Gábor újabb bejegyzését töltöttem ma fel:

Szanyi Miklós barátom remek bejegyzésében (itt) olvashattunk a fényszórós fegyvernem kialakulásáról, itt pedig a különleges alakulat fegyvernemi jelvényéről ejtünk szó.

Korabeli fényképeken ritkán tűnik fel a szóban forgó jelvény a katonák gallérján, illetve tábori sapkáján. Egy korabeli 1917-es szemléltető tablón megtalálható mindkét jelvény. Jól látható a speciális csapatnem korai megnevezése:

A magyar királyi honvédség számára kiadott rendeleti közlönyben 1917 március 17-én jelent meg, ahol a 25256/eln 7. számú körrendeletben szabályozták a magyar királyi honvédség különleges alakulatai részére rendszeresítésre kerülő fém csapatjelvények viselését. A rendelet kimondja, hogy a honvéd fényszóró századnál és rajnál, valamint a fényszóró pótszázadnál (ahol a fegyvernem specifikus tanfolyama folyt) beosztott katonák tombakból készült fegyvernemi jelvényt viselnek gallérjukon, valamint sapkájuk bal oldalán. A fényszóró szolgálatra beosztott honvédek, akik nem tartoztak a fenti alakulatok állományába csak galléron viselhették a jelvényeket, sapkájukon az őket megillető csapatjelvényt viselhették annak bal oldalán.

A galléron viselt jelvények készültek császári koronával a közös alakulatok fényszóró katonái részére és a magyar szent koronával a honvéd csapatok katonáinak. A legénység és a törzstisztek ezüst-, a tisztek pedig aranyszínű jelvényt viseltek. A gallérhajtóka jelvényekből egyféle rajzolatú fém kivitel ismert, hímzett verzióval eddig még nem találkoztam.

A sapkajelvények kivitelezésében kisebb eltérések fedezhetők fel. A rögzítésüket egy, illetve két felvarrásra szolgáló apró furat vagy függőleges állású tű segítségével oldották meg.

A címképen szereplő őrvezető mindkét jelvényt viseli. Egyébiránt öltözete rendkívül érdekes. Sarkantyús lovaglócsizmát visel, oldalán utász karddal. Gallérján a közös alakulatok fényszórós jelvényét viseli, ezzel szemben tábori sapkájának két gombja közt a 309. honvéd gyalogezred sapkajelvényét hordja. Vállszalagját a tüzérek számára rendszeresített gomb rögzíti. Sapkája bal oldalán posztó alátéten a sapkajelvény is jól megfigyelhető.

A rendeletben közölt jelvény ábrázolása valahol félúton van a két tárgyalt jelvény formája közt:

Szeretnék köszönetet mondani Bálint Ferenc barátunknak, hogy a viselési fotó közléséhez önzetlenül hozzájárult.

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Markgraf
Markgraf
3 éve

Szép összefoglalás! Örülök, hogy segíthettem!

Gabesz
Gabesz
2 éve

Egy osztrák militáriákkal foglalkozó árverési oldalon találtam ezt a fotót a fegyvernemi jelvény hímzett verziójáról.

165132-01-800x800.jpg
Gabesz
Gabesz
2 éve

Szintén itt találtam egy fekete tiszti fejfedőre felvarrt hímzett példányról tágyfotót:

P2370277IRCSFRyhrB4td.jpg
3
0
Would love your thoughts, please comment.x