Iskolajelvények

Dóczy Leánygimnázium Debrecen

Az iskolajelvény sorozatot illendő saját iskolámmal kezdeni. Mivel ebben a részben az 1948 utáni államosításokig terjedő időszak iskolajelvényei szerepelnek, ezt csak úgy tudom megtenni, hogy iskolám elődjének a jelvényét mutatom be. 1952-ben a Református Dóczy Leánygimnázium épületébe költözött ugyanis a KLTE Gyakorló Gimnáziuma, ahol érettségiztem. A régi „Dóczy” akkor megszűnt, de most a régi helyén működik megint 2000 óta. A gyakorló pedig a 39. gyalogezred volt laktanyaépületében kapott helyet, a Pavilon laktanyában.

A Dóczy előzményei az 1830-as évekre vezethetők vissza. Az első bentlakásos diákcsoport oktatása 1893-ban kezdődött meg. Már ekkor az igazgató Dóczy Gedeon neve után Dóczy-Intézetnek nevezték. A nevet hivatalosan 1928-tól viselte az iskola. Állandó épülete 1911-ben épült fel az internátussal egyetemben. Ezt az épületet, amelyben az „én időmben” az Egyetem általános iskolája, a „Kiskossuth” működött, az 1970-es évek elején lebontották. Helyére a kor ízlésének megfelelő új betonépület került. Az internátus romjai még álltak 1971 őszén, amikor én beléptem a „Kiskossuth” 5. osztályába. A régi-új Dóczy épülete a szomszéd telken 1928-ban épült fel. Itt működött a Gyakorló Gimnázium 1995-ig. Ez ad otthont az újjáalakult Dóczy Gimnáziumnak ma is.

A Wikipedia szerint az iskola fénykora (leszámítva ottani tartózkodásom négy évét) az 1930-as évekre tehető. Magas szintű oktatási tevékenység mellett önképző kör, cserkészcsapat, vöröskereszt egyesület, könyvtár is működött benne. Legismertebb diákja Szabó Magda irónő volt. Több regényében is felidézte a Dóczyban szerzett élményeit. Így például legismertebb regényének, az Abigélnek férfi főszereplőjét egyik tanáráról mintázta.

A jelvény egy viszonylag kisebb darab, láthatóan nem a 30-as években szokásos iskolai egyenruhákhoz használt bocskai sapkára tervezték. Nagyobb méretű sapkajelvényt a leánygimnázium növendékei nem is nagyon viselhettek, mivel ruházatukhoz svájci sapka tartozott. A jelvény első ránézésre a Nagytemplom képével mutatja a debreceni illetőséget. Ugyanakkor a rajta szereplő rövidítés RDLG már kis fejtörést okoz. AZ LG egyértelműen leánygimnázium, ez rendben van. Debrecenben tudtommal két ilyen volt. A katolikust Svetits Intézetnek hívták, a református volt a Dóczy, Dóczy Gedeon nevéből. A hivatalos elnevezésben a keresztnév nem szerepelt, így a G betű helyett a reformátusokat jelző R került a rövidítésbe.

A jelvény hátán nem tű van, hanem gémkapocshoz hasonló betűző klamni. Ez a háború előtti sapkajelvényeknél általánosnak tekinthető. A kisebb méret és a szokásosnál kevésbé igényes kivitelezés arra utal, hogy ezt a jelvényt a háború után készítették. A Gimnáziumból származó közlés szerint egészen az 1952-es megszüntetésig használták.

A Gimnázium épületét mutató képeslapon egymás mellett láthatjuk a régebbi és az új épületet. Láthatóan rajzról van szó. Ennek oka talán az lehet, hogy az épület frontja észak felé néz és ezért a fotózáshoz általában előnytelenek ott a fényviszonyok. A nyitókép felvétele sem túl barátságos, valamikor a hetvenes évek elején készülhetett. Már látszik rajta a “Kiskossuth” új épülete. A debreceni képeslapok között a katolikus Svetits Intézet képei sokkal gyakoribbak. Ez reformátusként mindig bántott, de mint látjuk, megvan a racionális oka.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x