Loading...
Viselési fotók

216, roham félzászlóalj

Az Arkanzas cég sok másik jelvénykészítőhöz hasonlóan rohamjelkvényeket is készített. Ezek többsége általános rohamjelvény volt. Néhány esetben viszont meghatározott rohamcsapatok részére is készített a cég jelvényt, amelyen szerepelt a megrendelő megnevezése is. Két hasonló, nagyon különös formájú kerek jelvényt is gyártott, az egyik a 39. hadosztály rohamzászlóalja, a másik a 216. honvéd gyalogdandár roham-félzászlóalja számára készült. Nem csak a forma hasonló, de a téma is: a csontvázként ábrázolt kaszás Halál a rohamistákkal együtt támad az ellenségre.

A 216. dandárba tartozott a 17. népfelkelő gyalogezred, amely egy századnyi rohamkatonát adott a félzászlóaljnak. A dandár hosszú ideig Erdély határait védte, éppen abban az időszakban, amikor a rhamcsapatok szervezése, felfejlesztése a legnagyobb lendülettel zajlott. Ebben az időszakban készült a nyitóképet adó fénykép. Ennek hátán a felirat adja tudtunkra, hogy a 216. roham félzászlóalj 17-es népfelkelő századának altisztjei láthatók a képen. A kép a rohamtanfolyamon készült Bálványoson, a Székelyföld szívében.

A fotót és a jelvényt a viselési fotók közé soroltam, bár a jelvény a fotón nem szerepel. A különleges jelvényt viszont szerettem volna bemutatni, így született ez a bejegyzés. Viselési képként legfeljebb csak a rohamsisakok használata értelmezhető.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x