Hadinapló

1918 március

Az osztrák-magyar csapatok számára ez a hónap viszonylag kevés harci cselekménnyel telt el. A szokásos lövészárok-harc, felderítő vállalkozások természetesen tovább folytak az olasz fronton és Erdély határain is. Itt ekkor már az újjászervezett és az antant segítségével felszerelt román csapatok tértek vissza, miután az oroszok hazamentek. A legnagyobb változás éppen ez volt, továbbra is: az orosz összeomlás és az orosz birodalom megszállása.

A birodalom szétesése a területén élő nemzetiségek önrendelkezésének felerősödésével járt együtt. Ukrajna mellett Fehér-Oroszország, a balti népek és Finnország is levált az egykori Orosz Brodalom testéről. Zűrzavaros volt a helyzet a Kaukázusban, ahol a kevert népesség egymás ellen is harcolt. A Központi Hatalmak számára legnagyobb jelentősége az önálló Ukrajna megalakulásának volt.

A széteső birodalom kommunista vezetői az utolsó pillanatban megkötötték a békeszerződést Breszt-Litovszkban. Ezt a békeszerződést a megalakult ukrán állam is elfogadta. Az Ukrajnában is előre törő szövetségesek által támogatva az ukránok március elején kiűzték a bolsevik orosz kormányzat csapatait Kijevből. Az ukrán állam a Központi Hatalmak megszállása alatt maradt a háború befejezéséig. Az ezt követő polgárháborúban területe ismét csatatérré vált. Még az 1920-as, jövőbeli államhatárok kijelöléséért vívott  orosz-lengyel háború is jórészt itt zajlott. De ez egy másik történet. Ukrajna függetlensége az ezt támogató hatalmak vereségével a háború végén megpecsételődött.

Ezeknek az eseményeknek a megörökítése egyrészt a már korábban is bemutatott fegyverszüneti illetve béke jelvényekkel történt meg. Kapcsolhatóak az eseményekhez az ukrán csapatok különféle jelvényei is. Ezekből is mutattam már be egyet. Ehhez a bejegyzéshez a breszt-litovszki békekötést ünneplő jelvényt és egy újabb ukrán jelvényt csatoltam.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x