Loading...
Hadinapló

1915 augusztus

A gorlicei áttörést követően augusztus végéig tartott az oroszok visszavonulása, amikor meg tudták vetni végre a lábukat. Az üldözésben milliós emberveszteséget szenvedtek el, elveszítették Orosz-Lengyelországot. Az üldözésben az osztrák-magyar csapatok a németekkel együttműködve támadtak. Esetenként magyar hadosztályok német parancsnokság alatt tevékenykedtek. Mackensen és Linsingen német tábornokok nevét itthon is nagy tisztelet övezte. A 48. gyalogezred részvétele átlagos volt az üldözésben. A jelvényükön szereplő csatahelyek jelzik az üldözés útvonalát.

A 48. gyalogezred ekkor a Linsingen tábornok vezette német Déli hadsereg alá volt rendelve. Az áttörést megelőzően az Uzsoki-szoros körzetében voltak állásban, ahonnan előbb északra, majd keletre fordulva Lemberg irányában támadtak. E támadás közben a Zlota Lipa vonalára történő kitörés közben került sor összecsapásokra Chlebowice környékén, amelyekben két 48-as harcos hősiességét arany vitézségi éremmel ismerték el. Ezt követően az ezred a következő támadási súlypontban Lublin és Ivangorod térségében került bevetésre, amint erről a jelvényen szereplő feliratok is beszámolnak.

„Egyszerű történetnek nevezi Divják József hadapród az ő hőstettét. A lembergi csatában Chlebovice magaslatait támadták és hősies előretörésük hatalmas véráldozat árán érte el a kívánt eredményt. Divják zászlós nyomult előre századával, eleinte rohanva majd később kúszva az illatos tavaszi földhöz simulva. El is jutottak az ellenséges drótakadályokig, nem sokan, de még mindig elegen, hogy betörjenek a halálosztó szibériai lövészek közé. Győzelem koronázta páratlan vitézségüket, dicsően szomorú győzelem. A század 196 emberéből 13 maradt épen. Komoly, becsületes, jó zalai magyarok voltak, családapák, akiknek ez az ütközet volt a tűzkeresztségük, de egyben sírjuk is… Övék az arany vitézségi érem, írja szerényen Divják zászlós. Én csak őrzöm azt.” A magyar gyalogság kötetben még ez is szerepel: „Divják József a rohamnál szakaszát messze megelőzve rohant az orosz akadályokig, azokon drótollóval keresztülvágta magát és súlyos sebével is annyira tudta tovább buzdítani embereit, hogy azok szuronnyal kiverték az oroszokat”.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x