Viselési fotók

Zita huszárezred

1917-ben a 16. Üxküll-Gyllenband huszárezred tulajdonosa Zita császárné lett. Ennek az eseménynek az alkalmából jelvény készült, amin a császárné nevének kezdőbetűje a fő motívum. Látható a jelvényen az esemény időpontja is.

A Monarchia hadseregében szokás volt, hogy a különböző csapatnemek ezredeinek tiszteletbeli tulajdonosa volt. A szokás még az 1600-as évekből eredt, amikor ezeket a csapatokat valóban a „tulajdonosuk” szerelte fel és tartotta fenn, állította a mindenkor uralkodó szolgálatába. Később a cím egyre inkább tiszteletbeli elismeréssé vált. Sok esetben nem a Monarchia polgárai, arisztokratái voltak az ezredtulajdonosok, hanem más országok uralkodói. Az ezredtulajdonosok egy része pedig nem is élő személy, hanem korábban a Monarchiának nagy szolgálatot tett hadvezér vagy korábbi uralkodó volt. Így például a 32. gyalogezred tulajdonosa Mária Terézia császárnő volt 1918-ig. Az uralkodó IV. Károly mellett felesége is ezredtulajdonossá vált a trónralépést követően.

A 16. huszárezred Hajdú vármegyéből toborzott legénységet, de állomáshelye és parancsnoksága nem itt volt. A Nagy Háború előestéjén Bécsben állomásozott az ezred. A viselési képen Károly császár és király sapkáján oldalt ennek az ezrednek a jelvénye látható. Az uralkodó sokszor viselt sapkajelvényt, általában azoknak az egységeknek a jelvényeit, amelyeket éppen meglátogatott. A kép azért furcsa egy kicsit, mert felirata szerint 1917 nyarán a 11. Isonzó-csata után készült. A 16. huszár ezred ebben nem vett részt. A képen látható sebesült katonák sem huszárok, hanem gyalogosok. Magyarázat az lehet, hogy az ekkor többnyire már lóról szállt lovasságból ezredenként néhány századnyi erő megmaradt lovas egységnek. A 16-os huszárok lovas százada pedig ekkor a 17. hadosztály lovasságaként volt beosztva. Ez a hadosztály viszont a 11. Isonzó csata terheinek nagy részét viselte a Doberdó fronton. Mindenesetre létszám szerint indokoltabb lett volna valamelyik gyalogezred jelvényét viselni, mondjuk a 46-os vagy a 39-es ezredét. Persze lehet, hogy a hitvestársi kötődés hangsúlyozása volt a cél a huszárjelvény viselésével.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x