Viselési fotók

VI. hadtest

A hadtestjelvények nem voltak túlságosan ritkák és viselési fotókból is van szép számmal. Ennek a bejegyzésnek az érdekessége az egyszerűségében szép jelvény mellett viselője. Ő nem más, mint dr Pogány Kálmán főhadnagy, a székesfehérvári 19. népfelkelő gyalogezred századparancsnoka. Bölcsészdoktor, civilben a Szépművészeti Múzeum igazgatóőre volt a Nagy Háború előtt. 1919-ben a Művészeti és Múzeumi Direktórium elnöke, a muzeális műkincseket szocializáló bizottság vezetője volt.

A 19. népfelkelő gyalogezred 1914-től 1916 februárjáig a szerb hadszintéren, majd az orosz fronton került bevetésre. 1917 augusztusától a háború végéig az olasz harctéren alkalmazták. A 17. (később 127.) népfelkelő gyalogdandárba voltak beosztva, amely pedig az 53. gyaloghadosztály része volt (1918 júniusától 64. hadosztály). Az ezredtörténet részletesen ismerteti a beosztásokat és harceseményeket, de sehol sem említi a VI. hadtestet mint felettes parancsnokságot. A jelvény viselése ezért különös.

A fénykép hátán szereplő feljegyzés szerint a kép egy dél-tiroli állás századparancsnoki harcálláspontnál készült. Ez lehetséges lehetne, hiszen az ezred az olasz fronton harcolt, de előbb a Doberdón, majd a Piave középső folyásánál, tehát nem Tirolban. A leírás alapján a 19-es népfelkelők kaposvári VIII. zászlóaljáról lehet szó esetleg. Ez a 19-es ezred népfelkelő hadtápzászlóalja volt eredetileg, de a háború folyamán harci feladatokat ellátó egységgé fejlődött. Parancsnoka Szegfy István nyugalmazott huszárőrnagy volt. 1916 júniusától 1917 szeptemberéig az olasz front Zugna Torta körüli frontszakaszán voltak bevetésben. Ezután Erdélybe vezényelték át, ahonnan 1918 áprilisában kerültek vissza az olasz frontra. Ennek a csapategységnek sem volt kötődése a VI. hadtesthez…

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x