Loading...
Sapkajelvényes lapok

Tiroli honvédelem

Az egyik legismertebb jelvény a mostani bejegyzés tárgya. Felirata „Tirol – Landesverteidigung” leginkább egy propagandajelvény szövegezésére utal. A jelvény bal alsó sarkában Tirol, vele szemben Vorarlberg tartomány címere látható. Az uralkodó oldalportréján kívül más díszítés, felirat nincs is a jelvényen. Szinte semmi nem mutat arra, hogy ez a jelvény egy jól meghatározható, konkrét katonai egység tagjai számára készült.

A történet természetesen Tirol tartomány történelmi hagyományainál és különállásával kezdődik. A tartomány fegyveres védelmét a lakosok önszerveződő (paramilitáris) katonai egységei, a tiroli lövészek látták el évszázadokon keresztül. Ez a hagyomány a Nagy Háború idejéig fennmaradt. A tiroli lövészek a Monarchia speciális egységei voltak, de korábbi előjogaik, miszerint csak a tartomány védelmére vethették be őket, ekkorra megszűntek. Ugyanúgy részt vettek 1914 nyarán-őszén az orosz front hadműveleteiben, mint más reguláris egységek.

Az olasz hadüzenet után viszont a tiroli csapatokat visszavezényelték szülőföldjük védelmére. 1915-től tehát belőlük szerveződött az olasz front nyugati szakaszát védő hadtest erősségű csoportosítás. Ez a hadtest a hadrendben a XIV. számozást kapta, de informálisan, sőt a katonai okiratokban is sokszor „Tiroler Landesverteidigung” elnevezéssel szerepel. Egy további elnevezés a hadtestparancsnok neve után „Roth hadtest” volt. Tehát ezek a nevek mind a XIV. hadtestbe összegyűjtött császárvadászok és tiroli lövészek csapatait jelentik. Rajtuk kívül is voltak a hadtest alá rendelt csapatok persze. Ilyen volt például a Szegfy huszár őrnagy vezetése alatt álló VIII/19-es pécsi népfelkelő gyalogzászlóalj, amely Dél-Tirolban, a Rovereto feletti hegyekben a Zugna Tortán és környékén volt huzamos ideig állásban. Mégis, a „Tiroler Landesverteidigung” elnevezés a történelmi hagyományok okán inkább a helyi csapatokra vonatkozott.

A gyakori jelvény képével levelező lapot sőt borítékot és levélpapírt is díszítettek. Ehhez a bejegyzéshez most egy dombornyomott levélpapírt választottam háttérként. Rajta a jelvény kisebb és nagyobb méretű változatait helyeztem el. A levélpapíron látható díszítés a kisebb méretű jelvényt adja vissza.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x