Sapkajelvényes lapok

37. gyalogezred

A 37. gyalogezred Bihar vármegye és Nagyvárad ezrede volt. Az Alföld keleti peremén és az erdélyi szigethegység nyugati oldalán lakó vegyes magyar és román lakosság adta a legénységet. A mozgósításkor eredeti hadosztálya, a 7. számú helyett a 36. zágrábi hadosztályba került. A Nagy háborúban aztán végig ebben a beosztásban maradt.

Az ezred tulajdonosa József főherceg volt. Innen származott az ezred „beceneve” is: Jóska bakák. Ez az elnevezés az ezred jelvényén is olvasható és szerepel az ezred rokkant alapjának a levelező lapján is. A bejegyzés érdekessége az, hogy a lap és a jelvény nem egyező. Gyakori jelvényről van szó, a Fáklya Műipari Vállalat készítette 1918-ban. A levelező lapot díszítő szép színes nyomat is 1918-as dátumozású. Ez a rajz is olyan, mintha egy jelvény képe lenne. Mégis, tudomásom szerint ilyen jelvény nem készült. Lehetséges, hogy az ezred több jelvénytervet is készíttetett, és az egyik sikertelen terv felhasználásával készült a lap díszítése. Nagyon dekoratív minden esetre.

A jelvényről érdemes még azt is megjegyezni, hogy teljesen hasonló rajzolatú készült a 65. gyalogezred számára is. Azon az ezredszám és a felirat persze más: „Ludwig-baka”.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x