Loading...
Különleges egységek

Morzsányi

Az eddigi bejegyzésekben több helyen említettem a jelvények készítőit. A legnagyobb bécsi gyártók a Gurschner és a Brüder Schneider cégek voltak, Budapesten pedig az Arkanzas. Nagyon sok kisebb gyártó is létezett. Ezek egy része nagy forgalmú vállalkozás volt, csak a jelvénykészítés nem volt a fő profiljuk. Ezért viszonylag kevesebb jelvényt gyártottak, mint a három nagy. Egyik ilyen volt Morzsányi József „díszalbumkészítő” cége Budapesten az Eskü utcában.

A Morzsányi cég a díszalbumokon kívül sokféle nem nemesfémből készített apró tárgyat gyártott. Például mandzsettagombokat, nyakkendőtűt és hasonlókat. A Nagy Háború alatt néhány tucat jelvényt is gyártottak. Ezek a cég más termékeire is jellemző magas minőségben készültek. Gyártottak egyszerűbb lemezjelvényeket, mint például a 7. honvéd gyalogezredét. De gyártottak tűzzománcos példányokat is, mint a nyitóképen látható 11. vadász zászlóalj jelvénye, vagy a 11. lovas hadosztályé.

A nyitóképen látható boríték egy ritkaság. Viszonylag kevés irat, levél vagy feljegyzés maradt fenn a jelvénygyártók hagyatékában. Ezt a levelet a Morzsányi cég Temesvárra küldte, az ott működő katonai ügyészség címére. Temesvár hadtestközpont volt, így a katonai törvényszék is ott működött. Próbáltam temesvári kötődésű jelvényt találni a Morzsányi termékek között. A legközelebbi a 7-es honvéd jelvény volt. A 7-es honvédek is a hadtest körzetében a Bánságban működtek.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x