Sapkajelvényes lapok

Isonzo hadsereg

Az egyik leggyakoribb és legjobb jelvény. A bejegyzés pontosan erről a sokféleségről szól. Az Isonzoarmee (volt 5. hadsereg) korábban, az olasz front megnyílása előtt Szerbiában tevékenykedett. Onnan vonult át a mai Szlovénia és Olaszország határvidékére. Védelmi körzete a Karintiai Alpok keleti szegélyétől Flitsch (ma Bovec) városától végig az Isonzo mentén az Adriáig terjedt. A hadsereghez folyamatosan több hadtest erejű katonaság tartozott, ami minden egybevéve kétszázezres nagyságrendű katonaságot jelentett. Ez indokolja a jelvények és az innen elküldött tábori levelező lapok nagy számát.

A jelvények többféle méretben és anyagváltozatban készültek. De a levelező lapokból is nagyon sokféle változatot nyomtattak. Ebben a bejegyzésben ezt a sokféleséget igyekszem bemutatni. A következő két képen négy-négy levelező lap látható. Mind különbözik a többitől. Az első képen az Isonzo hadsereg nagyméretű jelvényének fotó nyomatával díszített lapok láthatóak négyféle színben.

A második négyes sorozatban három példányon dombornyomott jelvénykép látható. Kétféle bronzolt és egy ezüstszínű változat, ahogyan a sapkajelvénynek is volt bronz és ezüst változata. A negyedik megint egy vörös színű fotónyomás. Ez abban tér el az előző piros képtől, hogy a nyomdai munkához felhasznált jelvényen felül egy kisebb sérülés volt, ami a képeslapon is látható.

A most bemutatott képeslapokon kívül a jelvény miniatűr változatának a képével díszített példányok is léteznek, szintén elég nagy választékban. Aki szereti az Isonzoarmee jelvényt, hiszem, hogy sokan vannak, azok számára a különféle lapok összegyűjtése is szép gyűjtői feladat. A bejegyzésben szereplő jelvény ezüst lemezből vert példány.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x