Háborús propaganda

Bevonulás

A katonaélet nem könnyű, az elválás a szerettektől talán a legnehezebb. Háború idején fokozottan az, hiszen az ellenség visszalő. Az 1914 nyarán dokumentált lelkesedés hamar lelohadt, amint a néhány hetesre tervezett kiruccanás egyre jobban elhúzódott és egyre több áldozatot követelt. A csapatok hamarosan megtanulták a nélkülözést is. Ezek a hírek a hátországba is eljutottak, így az újabb és újabb menetszázadok egyre kevésbé lelkesen indultak útjukra.

A háborúba induló legények kezükben katonaládájukkal a budapesti utcán tartanak a laktanya felé. Ott egyenruhát öltenek, kiképzést kapnak, néhány hét és irány a front! A képen látható legények ránézésre már tartalékos regruták lehetnek, ládájukban már benne lehet a katonaruha. Kiszolgálták a szükséges időt, de a mozgósításkor azonnal menniük kellett. A kedvük nem túl rózsás, hiszen ők már ismerik a katona életet. Amit ezután kellett megtapasztalniuk, az pedig sokkal gyászosabb volt az addigi katona élményeknél.

A nyitóképen búcsúzó baka sem örül, hogy el kell hagynia szép családját. Mi lesz velük, ha mégsem lehet néhány héten belül visszatérni? Bizony, sok családra ugyanúgy a nélkülözés várt, mint a családfőre a fronton. A kitartást, helytállást a család, a kedves levelei tudták fenntartani a frontélet megpróbáltatásai között. A kapcsolat a civil élettel a leveleken keresztül maradt fenn. A bemutatott kitűző is ebben segíthetett: a kedves ígérete a bevonulónak. A dátumozás szerint ez még 1914-ben készült. Aki a kalapjára tűzte még szép reményekkel integethetett kedvesének.

A másik jelvény is 1914-es. A bevonulás előtti sorozáson az egészségügyi alkalmasságot megvizsgálták. Akit alkalmasnak találtak, hamarosan ölthette is magára a bakaruhát. Ebben az évben szerintem a nagy többség még örömmel fogadta a katonaorvos szavait: „Alkalmas!” (Tauglich!). Ezért is készülhetett erre az eseményre külön jelvény, amit szintén büszkén tűztek a kalapjukra a berukkoló legények. Sokszor a bevonuláskor szalagokkal, virágokkal is feldíszítették kalapjukat. Az utolsó kép egy ilyen bevonuló társaságot mutat.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x