Különleges egységek

26. repülőszázad

Extraklasszis fotó, extraklasszis jelvény! A fotó a 26. repülőszázad egyik gépét ábrázolja, a személyzettel. 1916 elején állították fel ezt a századot az ausztriai Straßhofban. Májustól a keleti fronton teljesített szolgálatot hadosztály felderítői feladattal. Előbb Horodenka majd Zasztavna repülőtereken települt. Az orosz fegyverszünet után a század áttelepült az olasz frontra. Részt vettek az 1918 júniusi Piave-offenzívában.

A fotó a környezet alapján ítélve a keleti front egyik repülőterén készülhetett és szépen mutatja a gép részleteit, illetve az oldalszámot (esetleg ez alapján az olvasók meg tudják fejteni, hogy kik ülnek a gépben?). A gép egy Hansa-Brandenburg C-I, amely típusról korábban írtam már itt.

A jelvény nagyon különleges. Teljesen hasonlót készített Berger Márkus budapesti cége, de azon fölül az osztrák sas, lent pedig a magyar szent korona volt látható. Az a jelvény többnyire teli lemezjelvényként készült, de lehet belőle kireszelt ezüst példányokat is látni. Az ebben a bejegyzésben szereplő jelvényt korábban csak két helyen láttam, egy árverési katalógusban és egy korai szakcikkben. Nem voltam benne biztos, hogy valóban létező jelvény, vagy inkább ma gyártott „fantázia-darab”. A sas helyére került koponya nagyon emlékeztetett a ma, utólag „kitalált” rohamjelvényekre. Ugyanakkor a lenti zománcos címer szükségtelenül bonyolulttá tette a kivitelezést mai „vállalkozói” szemmel nézve. De nemrég ismét felbukkant a jelvény egy árverésen. Most arra hajlok, hogy ez is eredeti darab. Ha valóban az, rendkívül ritka.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x