Sapkajelvényes lapok

26. lövész ezred

A 26. lövész ezred otthona Stájerország keleti részében volt, Marburg és Cilli központokkal.Ma ez a terület Szlovénia része, Maribor és Celje városokkal. Az ezred legénysége ennek megfelelően kevert német és szlovén volt. Az ezred a 43. dandárban a 3-as grazi ezreddel volt együtt, és a  22. Landwehr hadosztályba volt beosztva. Ennek a parancsnoksága szintén Grazban volt.

A hadosztály ezredeit előbb az orosz fronton vetették be, de már 1915 őszén az olasz frontra kerültek. Az olasz előretörés kelet felé a szlovénok által lakott területeket fenyegette. A Karszt-fennsík lakossága például szinte kizárólag szlovén nemzetiségű volt. Így aztán a német-szlovén állomány saját hazáját, pátriáját, otthonát védte nagy erőbedobással. A szlovén katonák harctéri teljesítményével elégedett volt a Monarchia hadvezetése.

Az ezred jelvényén a középső részen a kétfejű sassal díszített pajzson három kisméretű címer látható. Ezek Marburg (Maribor), jobbra Cilli (Celje) városok címerei. Lent Stájerország címere található.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x