Viselési fotók

17. népfelkelő gyalogezred

A népfelkelésről többször is írtam már. Dióhéjban annyit érdemes megjegyezni, hogy eredetileg nem közvetlen frontszolgálatra voltak szánva, de már 1914 augusztusában az első vonalakban kerültek bevetésre. Az addig idősebb, tartalékos honvédekből álló állománya a népfelkelésnek ezután megváltozott azokban az ezredekben, amelyek még fennmaradtak 1915 tavaszáig. A legtöbbet ugyanis megszüntették és beolvasztották honvéd ezredekbe.

Ilyen fennmaradó népfelkelő ezred volt a székesfehérvári 17-es. Ez az ezred a 16-os (majd átszámozás után 216-os gyalogdandárba volt beosztva. Már 1915 júniusában a legveszélyesebb olasz frontszakaszra vezényelték őket, ahol a Mt dei sei Busi hegyet védték. Erről itt lehet olvasni. Az ezred később is fennmaradt.

A hármas tölgylevélen látható három színes tűzzománcos korong három megyét (Fejér, Somogy és Tolna megyét) idézi meg. A jelvény alján kontraszemmel függesztett címer Székesfehérvár városáé. Rendkívüli szerencse kell hozzá, hogy valaki teljesen intakt példányhoz jusson hozzá a gyűjteménye számára. Elsősorban a lenti fityegő szokott róla hiányozni.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x