Háborús propaganda

Szövetségesi hűség

A háborús propaganda anyag akár a jelvények, akár a képeslapok tekintetében szinte kimeríthetetlenül gazdag gyűjtési terület. A Nagy Háború során végig kiemelt jelentősége volt a német fegyverbarátságnak. Nem csak azért, mert Németország már a háború előtt is szövetséges hatalom volt, szemben Törökországgal és Bulgáriával, amelyek csak a háború kitörése után váltak szövetségesekké.

Fontos szerepe volt ebben a nyelvazonosságnak és az uralkodói családok közötti rokoni szálaknak is. Persze a rokonság nem akadályozta a brit és az orosz uralkodót, hogy a kuzinnal háborúzzon… No, de mégis, a Habsburg családot sokszoros rokoni szálak kapcsolták a német uralkodóhoz és az arisztokráciához. A német egység megteremtéséért vívott háború az 50 eltelt év homályába veszett már ekkor, bár a rendkívül hosszú ideig uralkodó Ferenc József biztosan emlékezett a kudarc élményére. Persze az őt a trónon megerősítő döntő 1849-es temesvári csata emléke biztosan jobban felderítette, hiszen annak az ütközetnek a festett csatajelenetét hálóágya fölé akasztotta.

A bejegyzés egy nagyon mívesre sikerült páros portré jelvényt mutat be, amelyen a kardok a fegyverbarátságot szimbolizálják. A háttérnek használt levelező lap eltúlzottan patetikus ábrázolása nekem már kicsit groteszkül hat. Az alattvalók azért nem istenítették így a két uralkodót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x