Körutazás a Monarchiában

Bécs 1

Illő a sort a fővárossal, Béccsel kezdeni. Bécs birodalmi fővároshoz illően az ország legnagyobb lélekszámú városa volt. Legtöbb lakosa 1916-ban volt, mintegy 2,2 millió fő. A Monarchia központi adminisztrációja és vezetése, a legfontosabb kulturális és politikai intézmények Bécsben voltak. Ebben az időszakban Berlint is megelőzve a legnagyobb német nyelvű város volt a világon.

Az első jelvény Wiener Landsturm felirattal a hazagondoló népfölkelőt ábrázolja a gondolataiban felbukkanó Stephansdommal. Az idősebb korosztályok általában nem a sorezredekbe kerültek, hanem a népfölkelő osztagokhoz, amelyek a front mögötti építő, logisztikai és egyéb feladatokkal voltak megbízva. A jelvényképen a Dóm a lövészárokkal szemben fekvő domboldal fölött a felhőkön lebegve jelenik meg. Bal oldalon lent a város címere látható.

A közismert Stephansdom Bécs város egyik jelképe a középkori városmag főterén áll immár vagy nyolcszázötven éve. Hossza 101 méter, tornya 137 méter magas. 1945 tavaszán bombatalálat következtében kigyulladt és a főhajó valamint az egyik oldalhajó boltozata beomlott. A helyreállítás az eredeti formában megtörtént, így a székesegyház mai képe a korabeli képeslapon látható ábrázoláshoz hasonló, ide értve a színes mázas tetőcserepeket is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x