Fegyverzet

42 cm (2)

A 42 cm-es szuperlövegről már írtam részletesen itt. A háborús visszaemlékezéseket olvasgatva az a benyomásom, hogy az ilyen, nagy pusztító erővel rendelkező eszközöknek mégis inkább a morális hatása lehetett fontosabb. A nagy kaliberű mozsarakat a Monarchia eredetileg a partvédelemre szánta. A parti erődöket ostromló páncélos hajók gyengébb fedélzeti páncélzatát gondolták átütni a meredek röppályán kilőtt hatalmas lövedékekkel. A koncepció később megváltozott, és ehelyett a szárazföldi erődök páncélkupolái ellen vetették be ezeket a lövegeket.

A bejegyzés a legnagyobb űrméretű, 42 cm-es löveg egy ritka fotóját mutatja be. A képen az látható, ahogyan a külön szállított alkatrészeket összeszerelik. A trélerről a már előkészített lövegtalpra helyezik át a lövegcsövet. A felvétel valahol az olasz fronton készülhetett a tájból és a házakból ítélve.

A fegyver képi megjelenítése zömmel a lövedékek ábrázolásával történt. Az itt bemutatott három eltérő színezésű jelvény mérete, formája és felirata megegyező. Nagyon népszerű lehetett ez a fegyver, ha ilyen sokféle változatban gyártották a jelvényeit. A lövedékre nem véletlenül került rá a vaskereszt. Ezt a mozsarat a német haderő rendszeresítette elsőként, majd onnan vette át és kezdte gyártani a Monarchia. A Lüttich és Antwerpen feliratok a háború kezdetén, 1914-ben Belgiumban elért német sikereket idézik fel, ahol a Monarchia tüzérsége is szerepet kapott ostromlövegeivel.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x