Sapkajelvényes lapok

50. gyalogezred (2)

Az ezred egyik jelvényét korábban már bemutattam itt. Ez a mostani jelvény nem csupán egy csatajelenetet ábrázol, hanem fel is sorolja az ezred két legfontosabb csatahelyét. Az első Iwangorod (1915 augusztus 1), a másik Mt. Cimone – Arsiero (1916 május 25 – június 1.).

A helyek és dátumok alapján jól meg lehet határozni, hogy milyen eseményekben vett részt az ezred. 1915 nyarán, a gorlicei áttörést követően az ezred az előre törő német 11. hadsereg kötelékébe volt beosztva, és Orosz-Lengyelországban vett részt a támadásban. Itt Iwangorod erődjének a bevétele volt kimagasló esemény. Az erődöt nem kellett hosszasan ostromolni, az oroszok gyakorlatilag feladták az általános visszavonulásukban.

A másik időpont a Monarchia nagy dél-tiroli támadásához kötődik. Arsiero városka a Hétközség-fennsík nyugati szélén fekszik és a támadás egyik kiemelten fontos célpontja volt. A Cimone hegy a településtől északra fekszik. A város bevétele a hegy elfoglalása után volt csak lehetséges. Május 25-én foglalta el az ezred a hegyet, majd június 1-én vonultak be a városba.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x